16.11.2016

Japanologian opinnoista

Nyt on kulunut sen verran aikaa opintojen alusta, että voinen paljastaa mitä olemme ensimmäisten kurssien aikana puuhailleet. Saimme nimittäin tässä pari viikkoa sitten ensimmäiset 15 opintopistettä kasaan! No, mitäs me Japanologit täällä Vaasassa oikein teemme? 
Vaikka monella meistä on jo ennestään pohjaa japanin kieleen, aloitimme tietenkin opinnot aivan alkeista lähtien jotta kaikki voivat opiskella samaa tahtia. Aloitimme siis japanin kielen tavumerkistöistä, hiraganoista (ひらがな) ja katakanoista (カタカナ) joita japanilaiset esikoululaiset käyttävät ensimmäisenä kirjoitusjärjestelmänään. Palasimme siis kirjaimellisesti koulun penkille, kun pitää opetella kirjoittamaan niin kuin esikoululainen, haha... 

Hiraganoja löytyy 46 perusmerkkiä, joiden lisäksi löytyy myös muunnettuja äänteitä. Esim. ta-äänne muuttu da-äänteeksi lisäämällä ta-merkin sivuun dakuten pilkut ( ゛). Tässä esimerkki:  (ta) 、-> (da).  Katakanoja on 48, ja ne toimivat samalla periaatteella. Katakanoja käytetään yleensä lainasanoissa ja ulkomaalaisten nimissä, mutta tähän sääntöön liittyy tietenkin myös poikkeuksia.

Uusimman kappaleen kielioppia.
Tavumerkistön lisäksi japanin kielessä on tietenkin käytössä nämä kaikkien opiskelijoiden kammoavat kanji-merkit. Kanjit ovat Kiinasta peräisin olevia merkkejä, joita japanilaiset ovat aikojen saatossa muokanneet itselleen sopivaksi. Kanjimerkeillä on merkitys, kiinalainen lukutapa (on-yomi), ja japanilainen lukutapa (kun-yomi), ja nämä kaikki pitää oppia ulkoa ja tietää kontekstista miten merkki luetaan, jotta voi sujuvasti lukea japania. Japanin kielessä kanjeja käytetään kirjoittamaan sanan vartalo, ja hiraganoilla sitten taivutukset ja muu "ylimääräinen".

Viime kappaleen kanjeja...
No, jos hiraganoja on 46 ja katakanoja on 48, niin montakos näitä kanji-merkkejä sitten on? Vastaus voi järkyttää, sillä niitä on kymmeniä tuhansia! Lohdutuksesi voin sanoa, että esim. japanilaiset lapset oppivat peruskoulun aikana vain hieman yli 2000 kanjimerkkiä, joiden avulla pitäisi pystyä lukemaan japanilaista sanomalehteä ongelmitta. Kanjien opiskelu jatkuu kuitenkin lukiossa ja yliopistossa, joten sillä 2000 kanjilla ei vielä pärjää akateemisessa ympäristössä.

Heti kun hiraganat ja katakanat oli käyty läpi, aloitimme ensimmäisten kanjien opiskelun (Genki -oppikirjan kolmannessa kappaleessa). Nyt olemme opiskelleet oppikirjan kanssa läpi jo lähes 90 kanjia, joista n. 70 kanjia kuului ensimmäisen japanin kurssin kokeeseen. En ole laskenut tähän mukaan ylimääräisiä kanjeja joita opettaja on opettanut meille erillisistä monisteista, mutta 90 pelkäästään kanjia on jo aika suuri saavutus!

Powerpointit ovat englanniksi, mutta opetus suomeksi.
Japanin kielen lisäksi meillä on myös lähes joka viikko ollut ns. reaalitunteja, joiden aikana käsittelemme Japanin historiaa ja kulttuuria, ihan Japanin historian alusta alkaen nykyaikaan. Näiden tuntien pohjalta ja käytyjen kurssikirjojen pohjalta olemme myös kirjoittaneet ensimmäisen esseemme, ja toinen alkaa lähestyä nopeaa vauhtia. Innostuneimmat vapaaehtoiset ovat myös käyneet Tuhkolman yliopiston opintosuunnitelmaan kuuluvalla Kristinuskon vuosisata Japanissa- kurssin luennoilla, joilta me emme valitettavasti voi saada opintopisteitä, mutta joka ilmaisesti jaksaa viihdyttää myös ihan muuten vain. 

Kalligrafikurssin antimia. Sanan 'pieni' kanji: 小さい. 
Elomaa-sensei opettaa meille suurimman osan japaninkielen tunneista, joiden aikana käymme läpi kirjaa kieliopin, sanaston ja kanjien merkeissä. Näiden tuntien lisäksi meillä on myös Watanabe-sensein puhekurssi, jossa teemme erilaisia harjoituksia (tunnilla puhutaan vain japania) ja opimme oikeaanlaista ääntämistä. Olemme myös kirjoittaneet muutaman pienen japaninkielisen kirjoitelman Watanabe-sensein kurssille. Watanabe-sensei opettaa meille myös japanilaista kalligrafiaa, josta valitettavasti emme saa opintopisteitä, mutta saammepa kuitenkin erillisen todistuksen käydystä kurssista.

Kemissä Kitaconissa.
Kyllä me Japanologit olemme ehtineet tehdä muutakin kuin opiskella! Alkusyksystä VaJaA (Vaasan Japanologien Ainejärjestö) järjesti meille uusille opiskelijoille juhlan, shinkankonpan, joissa meidät kastettiin oikeiksi japanologian opiskelijoiksi. Juhlassa olleet rituaalit saavat jäädä pimeän peittoon, sillä ne ovat tietenkin salaisuus jonka vain VaJaAn japanologit tuntevat. Shinkankonpan lisäksi osallistuimme joukolla myös Wasa By Night-tapahtumaan, jossa keräsimme urheasti leimoja korttiin jolla sai tapahtuman virallisen t-paidan. Lisäksi vietimme ravintola- ja baari-iltaa japanilaisten vierailijoiden kanssa sen jälkeen kun he olivat ensin järjestäneet meille hauskan oppitunnin japanilaisesta korttipelistä, karutasta. Minä ehdin myös tässä muutama viikko sitten käydä opiskelutoverini Millan kanssa Kemissä Kitacon-tapahtumassa myymässä pockyja ja ramunea! Huhuh.

Jos nyt yhtäkkiä alkoi tekemään mieli pockyja tai ramune-limsaa, niin Millan yrityksen, (entisen Manga Cafen) verkkokauppa löytyy osoitteesta shoppu.fi. :)

24 kommenttia:

  1. Ilmottaudun uudeksi lukijaksesi! Kaikki Japaniin liittyvä on ♥ ja voin myöntää kateellisena jatkossa seuraavani siuta ja opiskelujasi :D itseäni ei jostain syystä japanin kieli niinkään kiinnosta että jaksaisin erityisemmin opiskella (mitä nyt sanoja päähän tarttuu animen katselun myötä aina pakosta), mutta koreaa itseopiskelen huvin vuoksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aww, hienoa! :3
      Itselleni kaikki Japaniin liittyvä on ollut lähellä sydäntä ala-asteelta lähtien, ja kun keväällä kun mietin taas alanvaihtoa Jyväskylästä käsin, muistin onneksi että tämä koulu Vaasassa on olemassa.
      Koreaa olisi kyllä kiva opiskella, vähintäänkin alkeiden verran. Se kirjoitusjärjestelmä on kivan looginen!

      Poista
  2. Mä ahmin tämän postauksen jo aamupalaksi tänään, ai vitsit että olikin kiva lukea! :) Sulla on kyllä (ainakin omaan silmääni) tosi uniikki ja mielenkiintoinen ala opiskeltavaksi, hatunnosto sille! Muutenkin kiva lukea näin erilaisesta aiheesta ja näkökulmasta - jos juttua riittää aiheesta myöhemmällekin, luen enemmän kuin kiinnostuneena enemmänkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, kiitos. :D

      Japania onkin nykyään suhteellisen hankala lähteä opiskelemaan Suomessa, kun Helsinki on vähentänyt opintoja ja nytkin teki jotain omituisia muutoksia niin, että opiskelijat voivat valita Japanin pääaineeksi vain joka toinen vuosi! En ymmärrä, mitä ne siellä oikein ajattelevat. Japanilaiset tykkäävät tosi paljon Suomesta, joten on outoa että meillä täällä ei haluta oikein panostaa japanin kielen opiskeluun...

      Poista
  3. Jee hyvä postaus ja hyvä me japanologit! ^^

    (ja ai kauhea alkoi nolostuttaa toi mun -ei niin kaunis- chiisai-merkki tossa mun kuvassa XDDD)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijoo, nyt vasta tajusin katsoa tuota pyödän sijaintia, sinunhan se on! Ajattelin että se oli joku mun ottama kuva... joko mie otin sen sun työstä tai sitten sie jaoit sen Whatsappissa ja se jäi mun kännykkään, kun selailin kännykältä kuvia ja tää näytti onnistuneimmalta kuvalta kalligrafian tunneilta joten valitsin sen. Ei varmaan haittaa? Voin kyl poistaa sen jos haluut... :D

      Poista
  4. Kuinka monta teitä opiskelijoita on tuolla? :D Oon itekkin aatellu tota japanologiaa yhtenä vaihtoehtona, saa nähä otetaanko sinne ens vuonna sitten ketään :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä on tällä hetkellä 11, mutta itse jätän kesken joulun jälkeen :) kannattaa miettiä tarkkaan ja hartaasti riittääkö oikeesti motivaatio ja kiinnostus, itellä ei valitettavasti riittänyt :/

      T yksi tämän hetken ykkösistä~

      Poista
    2. Juu, meitä ekan vuoden opiskelijoita aloitti tosiaan tänä vuonna 12. Aiempina vuosina ykkösiä on ollut kuuleman mukaan ollut reilut 20. Koska viime vuonna ei otettu uusia opiskelijoita sen "sponssari" yliopiston vaihdon takia, ja koulu ei ehtinyt saada mainostansa viime kevään abi-lehteen, niin tänä vuonna oli hieman normaalia vähemmän aloittajia. Uskon että tulevina vuosina ykkösiä tulee olemaan enemmän, sillä japanin opiskelu muualla Suomessa kuten esim. Helsingissä on vaikeutunut aika lailla. :)

      Kannattaa ehdottomasti laittaa hakemus, jos yhtään kiinnostaa! Haku on erillinen yhteishausta, joten se ei vie mahdollisia yhteishaun paikkoja, eikä ole pääsykokeitakaan. Ja tietty täällä opiskelu ei vie korkeakoulun tukikuukausia, koska FKF on kansanopisto ja vaikka valmistummekin kandeiksi, Kela ei katso tätä "oikeaksi yliopistoksi". ^_^

      Opiskelu on aika rankkaa sitten kun Kanjeja alkaa tulla enemmän, mutta jos on yhtään harrastuspohjaa liittyen Japanin kieleen tai kulttuuriin, ja ei pelkää välillä rankkaakin pänttäämistä, niin uskon että tulet viihtymään. Kielen opiskeluissa on aina vähän se, että pitäisi olla jokin motivoiva syy, miksi haluaa oppia, koska alun viehätyksen jälkeen se saattaa alkaa tuntua raskaalta... Sen verran voin ainakin sanoa, että FKF:llä on paljon parempaa opetusta kuin esim. Jyväskylän yliopistossa, ja se näkyy selkeästi ainakin minun tuloksissani. :D

      Joten tervetuloa vain!

      Poista
    3. Aijaa :O Onko se opiskelu sitten sen verran raskasta? (Omalla kohalla ongelmana on vaan se, ettei mikään oikein tunnu kiinnostavan, paitsi tuo japanin kieli hahhah)

      Poista
    4. Jos on oikeesti motivoitunut ja kiinnostunut ja uskoo jaksavansa niin kannattavaa mennä! Ite huomasin tosi nopeesti alun jälkeen, ettei tää oo mun juttu eikä kieli enää kiinnosta :/ jos on valmis pänttäämään kunnolla, niin kannattaa ainakin yrittää! :)

      Poista
    5. Anonyymi1: Hehe, satuit juuri kirjoittamaan toista viestiäsi, kun kirjoitin teille molemmille tuota pitkää vastausta. Jos susta tuntuu nimenomaan että Japanin kieli on se mikä kiinnostaa, niin ehdottomasti kannattaa hakea. ^__^

      Ootko koskaan opiskellu Japanin alkeita, tai onko sulla Japaniin liittyviä harrastuksia?

      Poista
    6. Kiitokset vastauksista! Laitetaan asia harkintaan, toivottavasti ens vuonna sinne ois sitten enemmän hakijoita :)
      Joo, oikeastaan opiskelin vuoden yhdellä opistolla japania, et tulihan esim. niitä kanjejakin jo semmoiset 500 käytyä :D Se siinä sitten onkin, että pitäis käydä aika paljon semmoisia asioita läpi jotka on jo opetellut, mutta mikäs siinä muistia virkistäessä. Sen vielä kysyisin, että kuinka pitkään opinnot kestävät?

      Poista
    7. Aahaa, hienoa! En usko, että sulla ainakaan ihan heti loppuisi kiinnostus, kun oot jo noin "pitkällä"; sulla ei ole myöskään ns. harhakäsityksiä siitä, millaista japanin opiskelu on. :'D

      Tänäkin vuonna yli puolella uusista opiskelijoista (minulla mukaan lukien) toli jo jotain pohjaa kieleen, joten et olisi ainoa joka joutuu "kertaamaan".

      Kandi on n. 3 vuotta (tai kauemmin, jos ei saa kandia tehtyä tai kaikkia kursseja läpi), ja FKF kuulemma myös neuvottelee Taalainmaan yliopiston kanssa mahdollisuudesta suorittaa maisterin tutkinto heidän kauttansa, jolloin voisi ilmeisesti jatkaa suoraan täällä FKF:llä. Toki maisterin voi mennä tekemään muuallekin, esim. Turussa on Itä-Aasian maisterin tutkinto jossa voi keskittyä japanin kieleen, ja ulkomailta esim. Ruotsista, Saksasta ja Alankomaista löytyy vaihtoehtoja. Ja tietenkin itse Japanista! ;D

      Poista
    8. Okei, asia selvä :)
      Aijaa, sehän ois hienoa jos ne sais semmoisen sopimuksen tehtyä!

      Nyt kun alkoi kysymyksiä tulvimaan päähän, niin millaista Vaasassa on ollut asua? Jotenkin oon aina kuvitellut itteni asumaan jossain isommassa kaupungissa, mutta ei Vaasakaan kyllä pahalta kuulosta :D

      Poista
    9. Vaasa on oikeastaan juuri sopivan kokoinen paikka ainakin minulle,, keskusta on sopivan kompakti mutta ei kuitenkaan liian pieni. Julkiset liikkuvat aika nahkeasti, mut jos asuu keskustassa tai edes Palosaaressa niin joka paikkaan pääsee kyllä kävelemällä tai pyörällä. Joten itse ainakin olen viihtynyt. :)

      Poista
    10. Ahaa, kuulostaa kyllä hyvältä!
      Kaiken tän infopläjäyksen jälkeen täytyy kyllä sanoa, että alkoi houkuttelemaan ajatus sinne opiskelemaan lähdöstä!

      Satuin löytämään blogisi kun etsiskelin tietoa FKF:stä, sait yhden lukijan lisää :D

      Poista
    11. Hehe, tänne vaan joukkoon kirjavaan~

      Niin ja tosiaan, en ole tainnut mainita täällä, että meillä japanologian opiskelijoilla ei ole ainehaalareita niin kuin yliopistossa vaan sellaset japanilaiset happi-takit joiden selässä on 'matsuri' kanji. Pitää laittaa kuva siitä johonkin blogipostaukseen... Aina vain paranee, eikö?? :D

      Ja kiitos! On kiva tietää, että edes joku lukee tätä blogia. :3

      Poista
    12. Aaa joo, meillä oli siellä opistollakin semmoiset (jos siis halus ostaa), ne oli kyllä kivoja :)
      Vaikuttaa siltä että teillä ois siellä hyvä yhteishenki!

      Heh, tulevia blogipostauksia innolla odottaen :D

      Poista
  5. onko tuolla opiskelu maksullista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukukausimaksu on 50e, lisäksi oppikirjat maksetaan itse. Muuten ei kuitenkaan opetus maksa mitään, ja kelalta saa toisen asteen opintotukea eli 426e/kk + opintolaina. :)

      Voit lukea lisää osoitteesta http://www.fkf.fi/uni

      Poista
    2. Niin ja tulevana syksynä opintotuki muuttuu niin, että opiskelijat alkavat saamaan yleistä asumistukea (joten tuo 426e/kk pätee vain tällä hetkellä).

      Poista
  6. selvä! entäs ootko itse pärjännyt pelkällä opintotuella & lainalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sillä pärjää ihan hyvin! Mä oon vähän poikkeustapaus kun jouduin ottamaan tosi kalliin kämpän yllättäen koska aiemmassa oli tuholaisia, joten menin esim. joulusesonkina töihin. Jos oisin voinu jäädä siihen aiempaan niin olisin pärjänny mainiosti ilman töitäkin. Muutenkin kaikki kaverit pärjää, jotkut jopa ilman lainaa (pari on myös Hesessä töissä, kun meillä on nyt keväällä Japanin tunteja vain kahtena päivänä viikossa). Nyt oon tosin muuttamassa hieman halvempaan asuntoon kun näin keväällä vapautuu kivasti asuntoja. :D

      Syksyllä tosiaan opiskelijat pääsevät yleisen asumistuen piiriin, joten jos asuu vaikkapa yksiössä niin saa hieman korkeampaa tukea asumiseen kuin aiemmin, koska yleinen asumistuki vaihtelee vuokran mukaan, toisin kuin asumislisä. Lisäksi lainankin takaus nousee 400 eurosta 650 euroon/kk. Joka tapauksessa, yhtä hyvin pärjää kuin muuallakin opiskelevat.

      Poista

Tällä hetkellä anonyymit kommentit ovat sallittuja. Kommentoithan hyvällä maulla niin ne ovat sallittuja jatkossakin! ʕ·ᴥ· ʔ