27.5.2017

Vielä ehdit hakea opiskelemaan japanin kieltä!

Kuten kaikki tätä blogia aiemmin lukeneet hyvin tietävät, olen ensimmäisen vuoden japanologian opiskelija Vaasan Fria Kristliga Folkhögskolanissa. Koska hakuaika ensi vuoden opintoihin on vielä käynnissä, ajattelin kirjoittaa pienen infopläräyksen koulusta kiinnostuneille!
Fria Kristliga Folkhögskolan sijaitsee Vaasassa, aivan keskustan tuntumassa. Oppitunnit pidetään vanhassa viihtyisässä rakennuksessa Kasarmintorin laidalla, vastapäätä kaunista Pyhän Nikolauksen kirkkoa. Koulun ruotsinkielisestä nimestä huolimatta japanin kursseja opettavat Elomaa-sensei ja Watanabe-sensei puhuvat suomea ja englantia (ja tietenkin japania), joten ei tarvitse huolestua vaikka ruotsia ei osaisikaan. Oppikirjat ovat englanniksi, ja kokeet ovat olleet englanniksi tai suomeksi, joten niillä pärjää hyvin. Myös rehtorin kanssa asiointi sujuu suomeksi.
Opiskelun päämääränä on johtaa kolmen vuoden Filosofian kandidaatin tutkintoon (toteutettu yhteistyössä ruotsalaisen Taalainmaan Yliopiston kanssa). On kuitenkin mahdollista opiskella myös vain ihan kielitaidon vuoksi, jos ei halua koko tutkintoa. Tutkinnossa on kieliopintoja 150-165 opintopisteen verran, ja reaaliopintoja (mm. kurssit "Nyky-Japanin kulttuuri ja yhteiskunta" sekä "Japanin populaarikulttuuri, anime ja manga") 22,5 opintopisteen verran. Jotkin kurssit saattavat olla etäopetuksena netin kautta Taalainmaan yliopiston kanssa, mutta niihin saa opetusta ja avustusta myös paikan päällä.

Opintojen painopiste on selvästi kieliopinnoilla, mutta kieliopintoihin kuuluu myös paljon kulttuurintuntemusta. Näiden kurssien lisäksi FKF järjestää opetusta kalligrafiassa, sekä Japanin kielen tasokokeeseen (JLPT) valmistavia kursseja. Tunteja on yleensä 2-3 kertaa viikossa, noin 3 - 6  tuntia päivässä (sisältää kahvitauon ja pitkinä päivinä myös tunnin lounastauon). Jos haluat lukea enemmän opiskelusta, voit myös lukea aiemman postaukseni koskien ensimmäisen syksyn opintoja. Japanologian opintoihin voi saada toisen asteen opintotukea Kelalta, ja se ei kuluta mahdollisen korkeakouluopintojen opintotukikuukausia. Ensi syksystä alkaen myös toisen asteen opiskelijat ovat oikeutettuja yleiseen asumistukeen.

Meillä ei ole haalareita, vaan japanilaiset 法被 (happi)-takit! Opiskelijat voivat ostaa omansa Vaasan Japanologien ainejärjestön eli VaJaAn kautta. Takana kanjimerkki 祭 (matsuri), joka tarkoittaa festivaalia.
Hakijoilla tulee olla joko ylioppilastutkinto tai kolmen vuoden ammattitutkinto. Japanin kielen opintoja voi myös yhdistää muihin yliopistotutkintoihin, mutta kannattaa ottaa huomioon että etenemme hyvin nopeaa tahtia joten muiden opintojen yhdistäminen saattaa olla haastavaa. Hakemuksessa pitäisi olla todistukset, motivaatiokirje sekä mahdollisesti suosituskirje. Hakemusten tulee olla perillä joko kirjepostilla tai sähköpostilla 15.6 mennessä, joten ole ajoissa liikkeessä! Mahdollisesta opiskelupaikasta ilmoitetaan 28.6 mennessä.  Lue tarkemmat hakuohjeet täältä.

Minä ja opiskelutoverini toivotamme ensi vuoden kouhait tervetulleiksi! Toivottavasti teitä on runsain joukoin! En kestä, musta tulee senpai, hihii.

21 kommenttia:

  1. Vitsit, kuulostaapa moiset opinnot jännältä! :D En ole aiemmin kuullutkaan, että Japanista voisi opiskella kaikkea ja näin paljon ihan täällä Suomessakin. Sun opiskelu on varmasti ihan supermielenkiintoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitoksia. Japanin kieltä on kyllä tosi mielenkiintoista opiskella! Olen viihtynyt erittäin hyvin. :)

      Poista
  2. Kuulostaa hirveen mielenkiintoisalta! Oon itse alkanut tänä vuonna harkitsemaan lähteväni opiskelemaan japanologiaa mutta haen todennäköisesti vasta vuonna 2018 keväällä tämän hetkisten töiden takia. Osaatko sanoa että jos tuonne hakee opiskelemaan ja saa paikan niin pystyykö aloitus vuotta lykkäämään? Vai onko vaan viisainta hakea sitten vuoden päästä :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tule ihmeessä joukkoomme kirjavaan! :3
      Hmm, en tiedä yhtäään miten koululla on tapana noiden lykkäysten kanssa, sori. Periaatteessa en yllä näe mitään syytä, miksi se ei kävisi. Kehotan kuitenkin ottamaan yhteyttä kansliaan, yhteystiedot löytyy osoitteesta: http://fkf.fi/uni

      Poista
  3. Hei!

    Itseäni kyllä kiinnostais tuo japanin opiskelu todella paljon niin laitan kohtapuoliin hakemusta...hui! Kysymyksiä mulla kuitenkin ois sulle. Kun teidän ryhmä kuitenkin on aika pieni, niin millainen ryhmähenki on? Ja onko teillä millaisia yhteisiä menoja/tapahtumia, kun ette ilmeisesti kuitenkaan ole virallisesti... yliopiston asemassa? :D Lähinnä kun itse haluaisin ainakin jossain määrin sen perinteisen opiskelijakokemuksen bileineen kaikkineen, niin olisi kiva tietää miten teillä tällainen ryhmätoiminta yms toteutuu! Niin ja sitten vielä vaihtomahdollisuuksista, lähdetäänkö teiltä yleensä vaihtoon ja oletko itse suunnitellu hakevasi?

    Anteeksi kysymystulvasta haha!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se mitään, minulta saa kysellä niin paljon kuin haluaa~ Kiva että aiot hakea! :3

      Joo, miellä on ollut tosi hyvä yhteishenki! Meitä ykkösvuosilaisia oli tänä vuonna vain joku 14, ja kaksi tyyppiä jättäytyi pois jouluun mennessä. Siitä huolimatta meillä on oli syksyllä Shinkankonpa (uusien kastajaiset) ja Wasa By Night -ilta, jossa käytiin baareissa porukalla ja kerättiin leimoja ostamalla juomia. Omien kokemuksieni perusteella varsinkin nämä tapahtumat olivat hyvin lähellä normaalia yliopistokulttuuria.

      Syksyn jälkeen onkin ollut paljon hiljaisempaa, koska meidän senpait ovat kaikki 3. vuosikurssilaisia tai vanhempia, joten he ovat ahertaneet kanditutkinnon parissa. (Vuonna 2015 ei otettu uusia oppilaita, joten tänä vuonna ei ollut 2. vuoden opiskelijoita.) Me ykköset olemme kuitenkin nyt hallituksessa, ja uusi hallitus kootaan Shinkankonpan jälkeen alkusyksystä, joten voimme järjestää uusien ykkösten toiveiden mukaan ohjelmaa. Oli se sitten bileitä, peli-iltoja tai vaikka leffa-iltoja. Toki ihmiset varmasti järkkäävät pienimuotoisempia bileitä kaveriporukalla. Toivon, että ykkösiä tulee tänä vuonna täysi ryhmä, eli noin 20~!

      Ja FKF:n kautta ei valitettavasti voi päästä vaihtoon. Kuitenkin yksi hyvä vaihtoehto on Japanin opetusministerion MEXT-apuraha, joka on tosi hieno mahdollisuus päästä vaihtoon. Suomesta sinne otetaan joka vuosi muutama hakija. http://www.fi.emb-japan.go.jp/itpr_fi/mext-nikken.html
      Lisäksi monet aiemmat opiskelijat ovat alkaneet opiskelemaan esim. Vaasan yliopistossa jotain toista pääainetta (esim. Englantia), ja päässeet sitä kautta vaihtoon. Vaihtoehtoja siis löytyy kunhan niitä tajuaa etsiä. Japanin opetusministeriö tarjoaa myös apurahan maisterin tutkintoa tekeville opiskelijoille.

      Itse aion hakea juuri tätä MEXT-apurahaa. ^_^

      Poista
  4. Moi, yksi innokas tuleva kouhai ilmoittautuu! :D

    Löysin sun blogiin kun seikkailin tuolla googlen syövereissä hakusanoilla fkf ja japanologia, joten pitihän mun sit tottakai tulla moikkailemaan! Kiitos kivoista kirjoituksista, oli mukava päästä vähän lueskelemaan että mistäs sitä itsensä sitten elokuussa oikein löytääkään.

    Ite asustelen tällä hetkellä vielä Helsingissä ja kiivas asuntometsästys on tässä just täysillä käynnissä. Olis mukava päästä muuttamaan niin että ehtisin vähän asettumaan aloilleni ennen koulun alkua. Minkälainen kaupunki Vaasa on ollu asua? Ja saako kysyä millasissa tunnelmissa oot alottamassa uutta lukuvuotta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kouhai! Tervetuloa japanologien kirjavaan joukkoon!

      Hhehe, itsekin seikkailin noilla hakusanoilla viime kesänä, joten tiedän tunteen. Kiva tietää, että minun bloggaamisesta on ollut jotain iloa sinulle. :3

      Itse laitoin VOAS:lle hakemuksen jo ennen kuin sain koululta vahvistuksen, ja sain siten vuokrasopparin jo heinäkuusta alkaen. Tosin virallisesti muutin Vaasaan noin viikko ennen koulun alkua, koska asuin lähinnä porukoillani viime kesän. Ymmärtääkseni VOAS aikoo rakentaa pian lisää uusia yksiöitä Palosaareen, mutta se nyt ei ehdi vaikuttaa nykyiseen asuntotilanteeseen... Yksityisellä on usein kivoja kohtuuhintaisia yksiöitä ja kaksioita vapaana, sekä keskustassa että Palosaarella, joten jos sinulla on varaa kehotan etsimään asuntoa myös sieltä. Yksityisen asunnot ovat ihan ok ratkaisu varsinkin nyt kun opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin. Itse löysin kivan, hieman aiempaa halvemman asunnon ihan koulun läheltä tässä muutama kuukausi taaksepäin. Toivottavasti löydät sopivan asunnon pian!

      Vaasa on ollut tosi kiva kaupunki! Keskusta on kompakti ja esim Lidl ja Minimani (halvimmat ruokakaupat) ovat myös lähellä keskustaa, joten opiskelijana sinne pääsee vaikka ei ole autoa. Julkisessa liikenteessä olisi ehkä parannettavaa, mutta myös Palosaaresta pääsee ihan hyvin keskustaan ja takaisin koulupäivinä. Odotan innolla syksyä ja uusien opiskelijoiden tapaamista! Joudun kyllä hieman kertaamaan ennen koulun alkua. Varsinkin kanjit pääsevät minulla unohtumaan jos niitä ei tule käytettyä. Ja kun tiedän, että meillä kakkosilla opiskelutahti vain kiihtyy entisestään, kertaamisesta on varmasti hyötyä... ^_^;

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta ja hyvistä neuvoista, eiköhän tämä asuntoasia tästä ratkea. :)

      Hauskaa loman jatkoa ja kovasti tsemppiä kertaamiseen! Nähdään elokuussa! ^^V

      Poista
  5. Hei.
    Haluaisin kysellä että kuinka paljon tänne kouluun otetaan opiskelemaan japania ja onko myös sivuaineita joita täytyy suorittaa, japanin opiskelun lisäksi. Olisin kiinostunut hakemaan ensi vuonna joten saada selville mahdollisuuteni päästä sisään ja millaista itse opiskelu on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *yritän saada selville

      Poista
    2. Ymmärtääkseni vapaita paikkoja on noin 20. Luokkakoko vaihtelee aina vähän hakijoiden lukumäärän mukaan.

      Sivuaineita ei ole, mutta kursseja japanin kielen lisäksi löytyy mm. Nyky-Japanin kulttuuri ja yhteiskunta (7,5 opintopistettä), Japanilainen populaarikulttuuri, anime ja manga (7,5 opintopistettä) sekä Akateeminen kirjoittaminen (7,5 opintopistettä). Ykkösillä on myös pakollinen kalligrafian kurssi ykkösen syksyllä, jota useat jatkavat sen jälkeen. Kakkosilla on sitten myös esim. novelli-kurssia ja mangakurssia jossa luetaan näitä edellä mainittuja japaniksi ja keskustellaan. :)

      Tsemppiä hakuun!

      Poista
  6. Hei. Minkä ikäistä porukkaa tuolla opiskelee? Onko ketään yhtään vanhempaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori, tää on tosi myöhäinen vastaus, mutta meillä on ollut kaiken ikäisiä opiskelijoita. Nuoremmat varmaan jotain 18, mutta suurin osa taitaa olla jo siinä 22-25 ikävuoden paikkeilla, mutta kolmikymppisiäkin on ja viime vuonna oli eräs jolla oli lapsenlapsiakin, joten... :D

      Poista
  7. Mitä japanologi noin käytännössä tekee? Google ei anatanut mulle minkäänmoista vastausta. Palasista sain koottua kuvaa sen verran että ainakin käännöstyötä.
    Kiinnostaisi kovasti nuo opinnot, koska Japani ja japanin kieli on intohimoni. Voisihan tuon kielitaidon sitten yhdistää aikaisempiin opintoihin jos hakee töitä Japanista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Humanistiset alat (esim kielet) ei valmista mihinkään ammattiin, ellei sitten suorita lisäksi pedagogisia opintoja ja suuntaudu opettajaksi. Vaasassa on vaihtoehtoina neljä valinnaista: kulttuuriantropologia, kääntäminen, kielitiede ja kirjallisuus. Näistä vähintään kaksi pitää käydä jos haluaa valmistua.
      Riippuen omista kiinnostuksista ja muista opinnoista (myös maisteri-tason opinnot myöhemmin) voi päätyä esim. juuri kääntäjäksi, opettajaksi, tutkijaksi, tai vaikka turisti- tai kaupan alalle missä tarvitaan sekä kieli- että kulttuurituntemusta.

      Poista
    2. Kiitos! ^^ Mietin että mahtaako vastausta kuulua kun edellisestä postauksesta oli jo aikaa, mutta se tulikin nopeasti. Oletko itse jo valmistunut ja mitä tulevaisuuden suunnitelmia?

      Poista
    3. Mun opinnot venyi vuodella erinäisistä syistä joten suoritan nyt vasta kolmatta vuottani, ja teen sen etänä Turusta käsin. Opiskelen samaan aikaan Englannin kieltä Turun yliopistossa (nyt ekaa vuotta). :D

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelisin, että omani oli noin sivun pituinen. Yritin etsiä sitä koneeltani, mutta en enää löytänyt, liekkö hävinnyt bittiavaruuteen kun vaihdoin läppäriä pari vuotta sitten. Kysyin tästä myös opiskelijatovereiltani ja vaikuttaa siltä, että muidenkin kirjeet ovat olleen noin sivun pituisia. Pituutta tärkeämpää lienee kuitenkin kirjeen sisältö.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista

Tällä hetkellä anonyymit kommentit ovat sallittuja. Kommentoithan hyvällä maulla niin ne ovat sallittuja jatkossakin! ʕ·ᴥ· ʔ